25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, kadınların yüzyıllarca maruz kaldığı şiddete ve hak ihlallerine karşı toplumsal bilinç yaratmak amacıyla 1999 yılında, Dominik Cumhuriyeti’ni 1930’dan 1961’e kadar otuz yıl boyunca yöneten Generalissimo Rafael Leonidas Trujillo Molina’nın diktatörlüğüne karşı mücadele eden Mirabal kız kardeşlerin öldürüldüğü 25 Kasım’ı, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak ilan etmiştir. Kadın hakları aktivistleri ise 25 Kasım’ı 1981’den beri toplumsal cinsiyete dayalı şiddete karşı gün olarak kabul etmektedir.

Dominik Cumhuriyeti’nde Trujillo Molina’nın diktatörlüğü otuz yıl sürmüştür. Hükümdarlığı, rüşvet, cinayet, kendisine meydan okuyan herhangi birinin ortadan kaybolması, kadına yönelik cinsel istismar ve başka birçok adaletsizliği içeriyordu. Kız kardeşler Trujillo’nun yozlaşmış ve tehlikeli rejimi altında yaşamak istemedikleri için Trujillo’ya karşı devrime katılmışlardır. Dominik vatandaşlarının çoğunluğunun Trujillo’dan duyduğu korku nedeniyle de mücadeleleri o dönem için emsalsizdir ve Mirabal kardeşlerden Patria, Minerva ve María Teresa eşleriyle birlikte, Trujillo ve rejimine karşı siyasi aktivizmin ve muhalefetin sembolleri ve liderleri haline gelmiş; Trujillo’ya karşı düzenlenen çeşitli protesto ve hareketlere katıldıkları için eşleriyle birlikte birçok kez hapse atılmışlardır.

Politik faaliyetlerinin yavaşladığı 25 Kasım 1960’ta Patria, Minerva ve María Teresa evlerine dönerlerken Trujillo’nun gizli polisinin saldırısı sonucunda öldürülmüşlerdir. Kız kardeşlerin ölüm haberi Trujillo destekçisi El Caribe’de “otomobil kazası” olarak duyurulsa da cinayeti örtbas etme girişimi başarısız olmuştur.

Kadınların cesareti, sessiz kalmayı ve vazgeçmeyi reddetmeleri Trujillo’nun düşüşüne yol açan olayların ayrılmaz bir parçası olmuştur. Çoğunlukla “Mariposas” (“kelebekler”, siyasi faaliyetlerinde kullandıkları kod ad) olarak bilinen Mirabal kardeşler, Dominik Cumhuriyeti’nde kadın kahramanlar olarak kabul edilmiş, dünya çapında kadın ve insan haklarının sembolü haline gelmişlerdir. Kız kardeşlerin katledilmelerinin yıl dönümü olan 25 Kasım, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak kabul edilir. 25 Kasım aynı zamanda 10 Aralık İnsan Hakları Günleri ile sona erecek olan Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddete Karşı 16 Günlük Aktivizm’in de başlangıcıdır.

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde gerçekleştirilen etkinliklerle dünyanın her yerindeki kadınların tecavüze, aile içi şiddete ve diğer şiddet biçimlerine maruz kaldığı ve sorunun ölçeğinin ve gerçek doğasının genellikle gizli kaldığı gerçeğine dikkat çekilmesi amaçlanmaktadır.

Kaynak

Yazar: Demet Sayınta

Orijinal İçerik (aramizda.org.tr)